čtvrtek 10. listopadu 2016

10 věcí, které začnete dělat v prváku

Pocity vyrovnanosti, zenového duševního klidu a relativně příjemný režim vystřídalo kruté uvědomění, že za rohem jsou pitvy, spousta testů, a nemám tušení, jak to mám zvládnout. Jak to jakákoliv lidská bytost má zvládnout...:-D zde je tedy dnešní krátký článek.

1) ...Být pyšní na to, že nosíte bílý plášť, a tajně si v něm budete hýčkat ego. I poté, co jste zpackali první test z anatomie. Zvlášť poté. A taky se budete přímo tetelit blahem, když vám některý z profesorů řeknete "Zvykejte si na svoji uniformu!"

2) ...Skloňovat slovo ČIHÁK ve všech možných pádech, možná z něj uděláte i sloveso nebo přídavné jméno. V nejhorším citoslovce. Bylo to v Čihákovi? Četls Čiháka? A prvotní myšlenka "Nebudu se přece tahat s Čihákem..." se transformuje v každodenní povzdechnutí "Mám s sebou Čiháka."

3) ...S sebou nosit hodně těžkých knih. Kromě toho taky ještě většinu dní bílý plášť, rukavice a přezůvky. Takže si nejspíš pořídíte slušivý batůžek. A budete si v něm v případě holek připadat jako blbečci, protože na gymplu už jste frajersky nosily kabelky.

4) ...Pít kávu. A pokud ji nepijete, ve většině případů se k tomu dopracujete. Ano, a dopracujete se i k energetickým nápojům, byť jste dřív nenáviděli. A budete se cpát nejrůznějšími podpůrnými nesmysly, abyste buďto zvýšili aktivitu nebo dopřáli mozku vitamíny.

5) ...Zakládat si na vaší zásobě pastelek, fixek, podtrhovačů a zvýrazňovačů. A kdo je "stationery freak", ten dosáhne na vrchol blaha obklopen post-it papírky, hromadou psacích potřeb a třemi plánovači. A taky na dno svých financí.

6) ...Plaše se usmívat, když se vás někdo zeptá, co studujete, a s napjatým očekáváním sledovat obdiv v očích diskuzního partnera, když mu sdělíte, že medicínu. Pak si pomyslíte: "Kdybys jen věděl, že si na té škole připadám jako absolutní debil..." Ale samozřejmě se budete tvářit jako profík.

7) ...Zanedbávat kamarády, které máte z období "před medicínou". Najednou už si toho nemáte tolik co říct, a jejich reptání ohledně toho, jak toho na právech/ na filosofii/ na pedagogické fakultě mají strašně moc, vám bude hrozně lézt na nervy. Je to smutný, ale je to tak.

8) ...Dělat si nové kamarády. Aby ten předchozí bod nebyl tak negativní. A začnete si dělat opravdu skvělé kamarády, protože budete konečně ve skupině lidí, které baví to samé co vás, mají většinou podobný humor a trápí vás ty stejné problémy - to z vás dělá ideální parťáky!

9) ...Kreslit. A budete kreslit opravdu hodně. Kdo by to řekl, že za týden nebo dva budete umět nakreslit všechny kosti horní končetiny a popsat jejich části? V anatomii se kreslení totiž nezbavíte, je to nejlepší způsob, jak se ji efektivně naučit.

10) ...Nadávat a stěžovat si na učení. Strávíte nezanedbatelnou část prokrastinace tím, že si budete vyhledávat meme o medicíně, psát spolužákům a sdílet s nimi svoje frustrace. A taky si možná trochu popláčete, sem tam. Ale stejně nad tím budete sedět a snažit se vydat ze sebe to nejlepší, protože tuhle školu jste si vysnili.

8 komentářů:

  1. Zdravíčko, kolegyně!!! :)
    Moc pěkný článek, body jsou bohužel pravdivý. :D Ale tak už to na medicíně chodí, prostě takovej hořskosladkej svět.
    A věř, že nošení pláště(ať už na sobě nebo v batohu, jak jsi zmiňovala) tě začne dříve nebo srát a budeš šťastná, když na sobě nebudeš muset mít ten bílý mundur :D Mimochodem kabelku jsem už taky vzdala, přezůvky jsou těžký...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, ahoj Blondie!
      děkuju moc, teď mám to ego ještě dvakrát nebo třikrát takový :-D Zatím mě plášť strašně baví, mám na něm totiž fakultní logo...No prostě prvácký nadšení. Ještě mi chybí ke štěstí bílý doktorský bačkůrky. Asi je lepší si to hýčkat, dokud mě to nepřejde.
      Přeju pevný nervy ve třeťáku, a ať se ti daří patola :-)

      Vymazat
  2. Totálne som sa tam našla, hlavne s tým plášťom tedaaa :D
    Ale so sedmičkou nesúhlasím, podľa mňa to akurát vytriedi kamarátov, ktorí za to nestáli. Keď najlepšia kamoška vzdychá, koľko toho má na ekonómií veľa tak ju proste zdrbem a zasmejeme sa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahooooj :-) to jsem nečekala, že mi tu nechají komentář rovnou dvě medi-blog kolegyně!
      S tou sedmičkou máš nejspíš pravdu, jen je na kamarády obecně míň času.
      BTW, moc ráda čtu tvůj blog :-)

      Vymazat
  3. Ahoj, můžu se prosim zeptat, jestli jsi měla bonifikaci z matiky? Já ji bohužel mit nebudu, tak si říkám, jestli má cenu se na 1. vůbec hlásit... Díky

    OdpovědětVymazat
  4. Samozřejmě, že to má cenu! Jednička je skvělá fakulta a byla by škoda se takovou věcí nechat odradit. S poctivou přípravou se tě bonifikace vůbec nemusí dotknout. Já sama ji neměla :-)
    xx

    OdpovědětVymazat